Varför byta ut gamla fönster?

Varför byta ut gamla fönster?

Det här inlägget riktar sig främst till de personer som bor i hus och har fönster som hängt kvar under många år, kanske till och med decennier. Med stor sannolikhet finns det med den utgångspunkten stora besparingar att göra. Varför bör du då byta fönster?

Energibesparing och pengar över

Att byta ut sina fönster kan innebära stora energibesparingar. Fönster som inte håller tätt, och inte sällan just är gamla och omoderna, kan släppa ut en hel del värme. Och om ditt hem är stort, med många våningar och stora glasrutor, kan det innebära en stor utgift att betala elen varje månad. För en normalstor villa som ursprungligen har illa tätade fönster kan det röra sig om många tusenlappar varje år.

Övrig miljöhänsyn

Men det är inte bara den direkta energiförbrukningen som påverkar miljön. I många hem med gamla träfönster krävs oftast en regelbunden skrapning och ommålning. Många av de färger som används idag är direkt skadliga för miljön, men väljs ändå för att de skyddar fönstren. Hur vackra och fina gamla träfönster än är, kan påverka miljön negativt.

Vilka nya fönster ska jag välja?

Ett bra val idag är PVC-fönster, vilka inte bara håller otroligt tätt utan också i princip är underhållsfria. Det gör att du kan installera dina nya fönster och mer eller mindre koppla av för decennier framöver, trygg i vetskapen om en låg elräkning och en liten miljöpåverkan.